Externe
Turcia vrea să renunțe la sistemul „all-inclusive” din hoteluri

Guvernul Turciei a inițiat mai multe măsuri pentru reducerea risipei alimentare la micul-dejun tip bufet sau mixt. Noile reglementări elimină cerința unui minim de persoane pentru servirea mesei.
Astfel, în hotelurile all-inclusive s-ar putea ajunge la sistemul „alege ce mănânci”.
Guvernanții turci au plecat de la ideea că, în fiecare an în Turcia se risipesc, în medie, 23 de milioane de tone de alimente, iar aproximativ 35% dintre fructe și legume se aruncă înainte să ajungă pe masă, conform unui raport al Fundației pentru Prevenirea Risipei din Turcia.
Acest fenomen, care alimentează și inflația, a determinat Consiliul Prezidențial pentru Politici Agricole și Alimentare să acționeze.
Consiliul a pregătit un raport detaliat privind combaterea risipei, care va fi prezentat președintelui Recep Tayyip Erdoğan. Odată ce subiectul va ajunge în Parlament, vor fi introduse reglementări legale pentru a pune capăt risipei și pentru a elimina obligativitatea porțiilor impuse la micul-dejun.
În ultimii ani, micul-dejun turcesc a devenit extrem de popular, dar a început, în același timp, să fie perceput ca o problemă. Multe localuri refuză să servească două porții de mic-dejun pentru trei persoane, forțând clienții să comande strict în funcție de numărul de locuri la masă, ceea ce duce la o creștere a risipei.
„Oamenii își pun din toate pe farfurie, dar nu mănâncă tot. Milioane de lire se pierd astfel”, a precizat un oficial turc. El a menționat că, pentru a combate inflația alimentară, este esențial să fie stopată risipa.
Dacă raportul va ajunge în Parlament, ar putea fi adoptate măsuri precum trecerea hotelurilor de la sistemul „all-inclusive” la un sistem „a la carte”, în care clienții comandă doar ce știu că vor mânca.
Vizualizări: 288
Distribuie Trimite pe WhatsApp