Economie
Gorj: Producția scăzută de ciuperci comestibile
Producția de ciuperci sălbatice comestibile a fost foarte scăzută în anul 2025 în județul Gorj, din cauza secetei prelungite, a declarat șeful Direcției Silvice Gorj, Ovidiu Cârstoc.
Potrivit acestuia, citat de agerpres.ro, instituția a cesionat dreptul de recoltare a ciupercilor din specia hrib și gălbior firmelor care au fost interesate, dar din discuțiile purtate cu agenții economici, recolta a fost destul de slabă.
'În anul 2025, din cauza secetei prelungite care a acționat în România și implicit în județul Gorj, producția de ciuperci comestibile a fost foarte scăzută. Direcția Silvică Gorj a cesionat dreptul de recoltare a ciupercilor comestibile din specia hrib și gălbior, în acest sens am cesionat dreptul de recoltare pentru firmele interesate pe o cantitate de 21 de tone, pentru care am obținut un preț de 68.400 de lei fără TVA', a menționat Ovidiu Cârstoc.
În ceea ce privește recoltarea trufelor, au fost organizate mai multe licitații până acum, însă nu s-a prezentat nimeni.
'Referitor la trufe, noi am organizat mai multe licitații, însă până în prezent nu am adjudecat nimic, din cauza faptului că nu s-a prezentat la licitație niciun agent economic, cum se prezentau în anii anteriori, tot din cauza secetei care a acționat pe parcursul a luni de zile. Noi vom organiza în continuare licitații și sperăm ca până la sfârșitul anului să reușim să contractăm cantitatea de patru tone pe care ne-am propus-o. În 2022 am obținut rezultate bune la licitațiile de trufe, de atunci în 2023, 2024 tot secetă, a început din ce în ce mai puțin să se contracteze la trufe, dar să sperăm că 2026 va fi mai bun', a mai spus șeful Direcției Silvice Gorj.
În județul Gorj predomină trufa neagră, a adăugat el.
Vizualizări: 312
Distribuie Trimite pe WhatsApp